tag:blogger.com,1999:blog-4760555612061675648.post1574663435037323665..comments2024-02-29T21:44:17.642+01:00Comments on Rynn's Om Nom Nom: Nowojorski sernikRynnhttp://www.blogger.com/profile/12041114747934591835noreply@blogger.comBlogger6125tag:blogger.com,1999:blog-4760555612061675648.post-82398548277616127452011-04-14T02:03:57.633+02:002011-04-14T02:03:57.633+02:00Widzisz, poszłam dziś specjalnie do sklepu sprawdz...Widzisz, poszłam dziś specjalnie do sklepu sprawdzić jaki to ja ten twaróg kupuję, i jednak nakłamałam! Kupuję zwykły, mielony twaróg na serniki, nie jest aż tak tłusty jak te, o których mówisz. Obiecuję w takim razie, że następny sernik robię na biedronkowym śmietankowym :) (chociaż moja wewnętrzna, chuda dziewczynka, ukryta gdzieś głęboko, protestuje przed taką kalorycznością...). <br /><br />Dzięki za dobre słowo :)) Poprawiło mi humor w ten paskudny dzień.Rynnhttps://www.blogger.com/profile/12041114747934591835noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4760555612061675648.post-56062696358985286212011-04-13T19:06:13.298+02:002011-04-13T19:06:13.298+02:00Super! :)
Ale w takim razie przepis wprowadza deli...Super! :)<br />Ale w takim razie przepis wprowadza delikatnie w błąd bo to dwa różne twarogi. Tym bardziej, że śmietankowy w naszym pięknym kraju nadal jest niezbyt popularny, więc przeciętna osoba po przeczytaniu tego przepisu pójdzie do sklepu i kupi zwykły, mielony, tłusty twaróg w wiaderku. Do tego śmietankowy nie jest mielony i mielenia żadnego nie wymaga :)<br />A chyba najważniejsza różnica to zawartość tłuszczu. Przeciętny twaróg tłusty ma około 8%, natomiast śmietankowy to (z tego co się orientuję) minimum 15%, a najczęściej ponad 20% (biedronkowy jak już wspominałem ma 24%). Jak widzisz różnica dosyć znaczna, więc w przepisie powinno być sprecyzowane o jaki twaróg chodzi, bo ze zwykłego będzie co najwyżej zwykły polski sernik, a nie "New York style cheesecake", który tak kochamy ;)<br /><br />BTW. Świetny blog, cudne rysunki i genialny piekarzynek! Dzięki wielkie za to wszystko! :)Adaśnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4760555612061675648.post-38119674373156385872011-04-13T11:31:53.395+02:002011-04-13T11:31:53.395+02:00Adaś, takiego właśnie twarogu używam ;)Adaś, takiego właśnie twarogu używam ;)Rynnhttps://www.blogger.com/profile/12041114747934591835noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4760555612061675648.post-71835937129788359742011-04-13T06:23:41.086+02:002011-04-13T06:23:41.086+02:00Nie chcę nic mówić, ale do ciast typu cheesecake u...Nie chcę nic mówić, ale do ciast typu cheesecake używa się twarogu śmietankowego (polski odpowiednik cream cheese ze stanów) ;-) <br />Dzięki niemu sernik jest bardzo delikatny i ma super kremową konsystencję. Na zwykłym twarogu nigdy taki nie wyjdzie, choćby był mielony 3-4 razy. Osobiście najczęściej kupuję taki w biedronce, w pół kilowych wiaderkach, chyba Zielona Łąka (ale głowy nie dam), zawartość tłuszczu jakieś 24%, bez żadnych dodatków (wanilii itp) i sprawdza się rewelacyjnie. Do tego śmietana kremówka (co najmniej 30%) i wychodzi istne cudo ze świetną kremową warstwą na wierzchu. Coś jak na fotce w linku. Spróbuj a nie pożałujesz ;)<br />http://www.muddypawscheesecake.com/jpgs/Samples/New%20_York.jpgAdaśnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4760555612061675648.post-17781204862643251422010-07-18T23:34:06.558+02:002010-07-18T23:34:06.558+02:00powiedzmy, ze wyszlo :Ppowiedzmy, ze wyszlo :Pg.https://www.blogger.com/profile/03726558849564042037noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4760555612061675648.post-56670596314678443512010-04-23T23:29:29.313+02:002010-04-23T23:29:29.313+02:00Dałabym się pokroić za nowojorski sernik :O!Dałabym się pokroić za nowojorski sernik :O!heksitahttps://www.blogger.com/profile/00570857518465623261noreply@blogger.com