tag:blogger.com,1999:blog-4760555612061675648.post1878097761643489245..comments2024-02-29T21:44:17.642+01:00Comments on Rynn's Om Nom Nom: O pieczeniu chleba na zakwasie.Rynnhttp://www.blogger.com/profile/12041114747934591835noreply@blogger.comBlogger16125tag:blogger.com,1999:blog-4760555612061675648.post-58821247831046779752020-03-28T21:01:44.361+01:002020-03-28T21:01:44.361+01:00co to za biały nalot pojawia się na chlebie pieczo...co to za biały nalot pojawia się na chlebie pieczonym na zakwasie?Anna Bilskahttps://www.blogger.com/profile/08042502150501771036noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4760555612061675648.post-62517113077687203562017-07-14T16:32:25.492+02:002017-07-14T16:32:25.492+02:00Ryż biały anty - cukrzycowy......od kiedy.....Ryż biały anty - cukrzycowy......od kiedy.....Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4760555612061675648.post-38024269623587314392014-03-05T22:39:39.780+01:002014-03-05T22:39:39.780+01:00EKSTRA OPRACOWANE. ŚLICZNE / SUGESTYWNE ZDJĘCIA.
...EKSTRA OPRACOWANE. ŚLICZNE / SUGESTYWNE ZDJĘCIA. <br />ZOBACZ TAKŻE INNY PRZEPIS.<br />____________________________________________________________________________________________<br />CHLEB ANTYNOWOTWOROWY-IRL. ANTYCUKRZYCOWY. ♥♥♥♥♥<br /><br />8.TEMAT. <br />CHLEB. PRZEPIS WZORCOWY WYPIEKU CHLEBA ANTYNOWOTWOROWEGO-IRL (MINI CHLEBKI). *****<br /><br />SKŁADNIKI:<br />Ryż biały __400g, Kasza gryczana __400g. Gotujemy w jednym garnku (pojemność 4,0 l.) przez ok. 15 minut. Do gotowania dodajemy 2,5 l. wody. <br /><br />PRZYPRAWY TO: <br />Sól kamienna nieoczyszczona, również pieprz, kminek, ew. ziała wg uznania. Po zakończeniu gotowania całość pozostawiamy pod przykryciem na ok. 5-10 minut. <br /><br />UGOTOWANE RYŻ I KASZA (MASA RAZEM 800 GRAM), WCHŁANIAJĄ WTEDY: <br />Całą użytą (2,5l.) do gotowania wodę, co następnie ułatwia formowanie i lepsze klejenie się tzw. mini chlebków. Do tego właśnie zestawu składników (kasza, ryż) dodajemy suchą masę: 150 gram otrąb pszennych i dokładnie mieszamy łyżką. Otręby chłoną wówczas dużo wody, którą uzupełniamy wlewając ok. 0,5 litra (przegotowanej). <br /><br />DUŻĄ ŁYŻKĄ STOŁOWĄ NABIERAMY ZMIESZANĄ MASĘ TJ. RYŻ Z KASZĄ ORAZ OTRĘBAMI:<br />I z takiej objętości formujemy chleb tzw. cienkie mini chlebki (ugniatamy palcami). Kładziemy na papierze do pieczenia, którym uprzednio pokryliśmy powierzchnię blachy. Pieczemy w piekarniku (temp. 250oC przez ok. 50-60 minut) tj. do momentu uzyskania tzw. przyrumienienia.<br /><br />ISTOTNE: <br />Wszelkie dodatki np. miód, rodzynki, wykluczone. Takie dodatki sprzyjają otyłości i cukrzycy typu 2.<br /><br />____________________________________________________________________________________________Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4760555612061675648.post-4827510830596007122013-04-18T10:50:49.892+02:002013-04-18T10:50:49.892+02:00polecam sprawdzony i baardzo prosty przepis na chl...polecam sprawdzony i baardzo prosty przepis na chleb o nazwie FOCH :D bez zakwasu<br />ze strony mniammniam.plAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4760555612061675648.post-39443895050988109522013-04-12T11:03:53.784+02:002013-04-12T11:03:53.784+02:00Jakoś tak.. nie przyszło mi do głowy, że zakwas rz...Jakoś tak.. nie przyszło mi do głowy, że zakwas rzeczywiście może się zepsuć. Na szczęscie ni emiałam nigdy takiej sytuacji..Capacitierhttps://www.blogger.com/profile/15348660885154895566noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4760555612061675648.post-45511161369870479202013-04-11T13:58:03.500+02:002013-04-11T13:58:03.500+02:00No, dla mnie też pieczenie chleba to wyższa szkoła...No, dla mnie też pieczenie chleba to wyższa szkoła jazdy, wciąż uważam, że to jeden z trudniejszych wypieków ;) ale smak mi to rekompensuje :)Rynnhttps://www.blogger.com/profile/12041114747934591835noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4760555612061675648.post-25705242241408103252013-04-11T13:14:38.528+02:002013-04-11T13:14:38.528+02:00Ja sie boję piec chleb. Nie wiem czemu ale jakoś z...Ja sie boję piec chleb. Nie wiem czemu ale jakoś z samego opisu mnie to trochę przerasta. Moja młodsza siostra z kolei ostatnio całkowicie spontanicznie wzięła przepis, zakwas i upiekła niesamowicie dobry wielgachny bochenek wieloziarnisty... Może i ja się kiedyś przekonam do tego ;) Zawsze taki domowy jest smaczniejszy :)Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/07322110747236347508noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4760555612061675648.post-26874618582938484652013-04-10T09:15:31.191+02:002013-04-10T09:15:31.191+02:00Wiesz, my mieliśmy automat i nic nam w nim nie wyc...Wiesz, my mieliśmy automat i nic nam w nim nie wychodziło. Dlatego tym bardziej jestem ciekawa tego przepisu. Ale już raczej daruję sobie próbowanie go w automacie. Wolę jednak tradycyjną metodę :)MałyJeżhttps://www.blogger.com/profile/02784929719023421302noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4760555612061675648.post-38756747550547188312013-04-09T18:14:16.075+02:002013-04-09T18:14:16.075+02:00Coraz biorę się do zrobienia zakwasu, no właśnie &...Coraz biorę się do zrobienia zakwasu, no właśnie "biorę się" zawsze odkładam na inny dzień. ale ten twój chlebek zachęca do eksperymentów.czokohttps://www.blogger.com/profile/08203798166433424362noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4760555612061675648.post-13324852736812226812013-04-09T18:06:27.685+02:002013-04-09T18:06:27.685+02:00Ale ja absolutnie nie twierdzę, że przepis nie jes...Ale ja absolutnie nie twierdzę, że przepis nie jest dobry, pewnie jest pyszny, bo każdy domowy chleb jest pycha :D po prostu z automatem jest tak, że bardzo dużo wybacza, bo podgrzewa ciasto przy wyrastaniu, miesza dokładnie i dobrze wyrabia ciasto, ciasto wyrasta w formie i trzyma ładnie kształt, i tak dalej. <br /><br />Inna rzecz to ta, że automaty te swoje misy mają chyba metalowe, a one przy zakwasie odpadają. Rynnhttps://www.blogger.com/profile/12041114747934591835noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4760555612061675648.post-21098138358356739462013-04-09T17:56:09.154+02:002013-04-09T17:56:09.154+02:00Raz piekłam taki chlebek na zakwasie.
Zupełnie in...Raz piekłam taki chlebek na zakwasie. <br />Zupełnie inaczej smakuje niż taki na drożdżach, nie mówiąc już o takim "dmuchanym" ze sklepu.<br />Jak kupię piekarnik to z pewnością powtórzę takie pieczenie jeszcze niejednokrotnie :D Aniahttps://www.blogger.com/profile/11613483135270644726noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4760555612061675648.post-15901079840372811852013-04-09T17:22:52.949+02:002013-04-09T17:22:52.949+02:00Oj dajmy szansę Mio Mao :) Prosimy o przepis, chęt...Oj dajmy szansę Mio Mao :) Prosimy o przepis, chętnie przetestujemy w "nieautomatach" i zdamy relację, czy zawsze chleb wychodzi jak wyjść powinien. Kto wie, może to jednak bardzo dobry przepis :) Ja chętnie sprawdzę! :DMałyJeżhttps://www.blogger.com/profile/02784929719023421302noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4760555612061675648.post-2938277768961452392013-04-09T12:14:08.368+02:002013-04-09T12:14:08.368+02:00Między innymi z myślą o Tobie toto pisałam ;) daj ...Między innymi z myślą o Tobie toto pisałam ;) daj znać jak poszło~Rynnhttps://www.blogger.com/profile/12041114747934591835noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4760555612061675648.post-42058943012780215232013-04-09T12:05:57.647+02:002013-04-09T12:05:57.647+02:00Bardzo mi się to przyda to wszystko :) Twój (już m...Bardzo mi się to przyda to wszystko :) Twój (już mój) zakwas siedzi w lodówce, czeka na weekend, kiedy zadebiutuje w chlebie.Karina Grajhttps://www.blogger.com/profile/03939961139242256936noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4760555612061675648.post-86636936632956739252013-04-09T11:09:53.392+02:002013-04-09T11:09:53.392+02:00Istnieje teoria, że jakby do automatu wrzucić niez...Istnieje teoria, że jakby do automatu wrzucić niezmielonie ziarna, trochę kamieni, dwie gazety i kalendarz to też wyjdzie chleb ;))) ja tu o pieczeniu bez automatu piszę :))Rynnhttps://www.blogger.com/profile/12041114747934591835noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4760555612061675648.post-29230475465300239292013-04-09T10:59:31.538+02:002013-04-09T10:59:31.538+02:00Pozwolę sobie na słowo polemiki. Nie zgodzę się z ...Pozwolę sobie na słowo polemiki. Nie zgodzę się z opinią, że nie ma jednego uniwersalnego przepisu, który wychodzi zawsze tak samo. Piekę chleb na zakwasie niemal codziennie, od roku w automacie, niezmiennie na tym samym wypracowanym przepisie i pomimo, że zmieniam mąki, zakwasy (żytni i razowy) i dodatki, chleb zawsze wypieka się doskonale. Pozdrawiam serdecznie.<br /><br />Przystań Rodzinahttps://www.blogger.com/profile/11153267769035818998noreply@blogger.com