piątek, 17 lutego 2012

Blok czekoladowy



Nie mogłam być gołosłowna, prawda? Na walentynki partner zawsze może liczyć na jakąś słodkość. A tak się składa, że wysilać się specjalnie nie musiałam, bo  mogę się szarpać i piec drożdżowe bułeczki, wymyślne ciasta i fikuśne ciasteczka, a tej mendzie najbardziej smakuje masło z kakao...no ale trudno, przynajmniej mam z górki ;)

Blok czekoladowy robiłam z dwóch przepisów, ale pierwszy wyszedł stanowczo za rzadki i było go trochę za dużo. Więc sięgnęłam do Doroty, zmniejszyłam ilość składników, trochę pozmieniałam i wyszedł taki, jak chciałam.

Do bloku można dodać ulubione dodatki - siekane orzechy, skórkę pomarańczową, inne kandyzowane owoce, co tylko dusza zapragnie. U mnie wersja klasyczna i prosta - z herbatnikami.

Składniki:

0,5 szklanki cukru
120g masła
1/4 szklanki wody
3 czubate łyżki kakao
200 gram mleka w proszku (użyłam łaciatego)
100g herbatników

Czas wykonania: 2-3h (stygnięcie)
Koszt: 5-6zł

Wykonanie:

W garnuszku rozpuszczamy masło, wodę, cukier i kakao, mieszamy aż powstanie płynna, gładka masa. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Do miski wsypujemy mleko w proszku, zalewamy kakaową masą, mieszamy i ugniatamy aż do uzyskania konsystencji miękkiej plasteliny. Wkruszamy herbatniki i wgniatamy je w masę. Następnie przekładamy ją do dowolnej formy - ja użyłam pudełka po lodach algidy :) odstawiamy do lodówki do schłodzenia. Gdy będzie już zimny kroimy w dowolne kształty (u mnie - kosteczki, ale często kroi się np. plasterki) i zajadamy. 

13 komentarzy:

  1. Wygląda obłędnie, zjadłabym sobie, oj zjadła;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie smakołyki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pierwszy akapit odnosi się również do mnie i mojego mendy :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj tak .. tego akurat nigdy dość.. średnio raz w miesiącu musi być ten smakołyk :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mam sentyment do bloku - ratowal mnie, kiedy chcialo sie slodkiego, a w sklepach nie bylo specjalnego wyboru :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pamiętam ten smak z dzieciństwa ! Świetny przepis !
    Zachęcam do głosowania na niego na stronie
    www.wysmakuj.pl To serwis gromadzący własnie takie - najlepsze - przepisy z blogów kulinarnych.

    Pozdrawiam, Gosia z wysmakuj.pl

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja dodaję orzechy i karmel, smakuje jak snikers, jest wyborny!

    OdpowiedzUsuń
  8. Rynn, wracaj już!

    OdpowiedzUsuń
  9. chodziło za mną toto od dłuższego czasu, w końcu uległam i zrobiłam... i co? niebo w gębie! kij z tym, że mega słodkie. że milion kalorii. w końcu należy mi się odrobina przyjemności...;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Widzę każdy pozostawiony komentarz - również w przepisach archiwalnych. Za wszystkie bardzo dziękuję :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...