piątek, 23 marca 2012

Trójkąciki z pieczarkami



Te paszteciki robi się u mnie w domu rodzinnym, nie wiedzieć czemu, na Wigilię ;) I to chyba moja ulubiona, przekąskowa potrawa. U siebie robię je wtedy, gdy szykuje się jakaś impreza, a ja chcę ugościć znajomych czymś konkretniejszym niż tylko słodkościami - nie samymi chipsami żyje człowiek.

Są bardzo szybkie do przygotowania, chyba nie da się ich zepsuć, więc poradzi sobie z nimi każdy, a ze stołu zniknęły w trakcie pierwszej godziny :) wszystkim bardzo smakowały, zebrały bardzo pozytywne recenzje ;)

Podałam je z sosem czosnkowym w którym można je było maczać, ale chyba wszyscy chrupali je solo. Mniam.

Składniki:

2 paczki ciasta francuskiego (używam kupnego, robionego z masłem, nie margaryną)
750g pieczarek
1 jajko
Sól, pieprz
Łyżka masła

Czas wykonania: 40min
Koszt: ok. 10zł

Wykonanie:

Ciasto francuskie wyciągamy z lodówki, aby trochę zmiękło. Pieczarki obieramy lub myjemy, oddzielamy kapelusze od nóżek. Nóżki przekrawamy na pół i kroimy w półplasterki. Kapelusze kroimy na dość drobną kosteczkę. Rozgrzewamy łyżkę masła i na dużą patelnię wrzucamy nasze pieczarki. Mieszamy je aż się lekko obsmażą, po czym zmniejszamy ogień i przykrywany. Dusimy aż zmiękną. Odparowujemy wodę, dodajemy hojnie pieprzu i soli do smaku. Mieszamy przez chwilę, aż przejdą przyprawami. Wbijamy do pieczarek jedno jajko i mieszamy, żeby pieczarki równo się nim pokryły, smażymy jeszcze chwilkę. Odstawiamy do przestudzenia.

Ciasto francuskie kroimy w kwadraty żądanej wielkości. Nakładamy około łyżeczki farszu i zlepiamy trójkąciki. Układamy je na papierze do pieczenia i pieczemy w 200 stopniach około 15 minut, aż się zezłocą i zlistkują. Podajemy na ciepło lub na zimno.

3 komentarze:

  1. Uwielbiam pieczarki - a taka przekąska musi być rewelacyjna!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ona jest rewelacyjna, ile razy ją podałam na imprezie, znikneła w trymiga. Dziś zrobiłam znów, tym że dodałam zesmażona cebulke do farszu...bo zapomniałam że jej tam nie ma. I ludzie powiedzieli że odnieśli wrażenie ze tym razem farsz jest,cytuję - bardziej miękki.

    OdpowiedzUsuń

Widzę każdy pozostawiony komentarz - również w przepisach archiwalnych. Za wszystkie bardzo dziękuję :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...