środa, 29 maja 2013

Kajzerki


kajzerki


Bułeczki-kajzerki, kto ich nie zna. Wiem, że białe pieczywo jest niezdrowe, mało wartościowe i tak dalej, ale czasem można sobie pozwolić :) bułeczki są miękkie, szybko się robią, są bardzo przyjemne w wyrabianiu.

Przepis na nie krąży po całym internecie, jest na bardzo wielu blogach, więc ciężko mi komukolwiek przypisać autorstwo ;)


Składniki na 8-10 bułeczek:

3 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki ciepłej (nie gorącej) wody
12g drożdży świeżych (albo paczuszka suchych)
1 łyżka cukru
1/2 łyżeczki soli
1 jajko
2 łyżki roztopionego masła

Koszt: 4-5zł
Czas wykonania: 2,5h

kajzerki


Wykonanie:

W ciepłej wodzie mieszamy cukier, drożdże i łyżkę mąki. Odstawiamy na 10-15 minut aż drożdże zaczną bąbelkować. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy miękkie, elastyczne ciasto. Gdy składniki się połączą dajemy ciastu odpocząć 5-10 minut (to ułatwi dalsze wyrabianie) po czym zagniatamy przez kolejne 5. Odkładamy ciasto do miski, przykryte wilgotną ściereczką, do podwojenia objętości. Po tym czasie krótko zagniatamy, dzielimy na 8-10 części i formujemy kuleczki. Spłaszczamy je lekko dłonią i żyletką lub ostrym nożem - nacinamy. Odstawiamy pod przykryciem na 30-40 minut, aż urosną, po czym smarujemy je mlekiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy ok. 10 minut, aż się zezłocą. Ja lubię nieco bledsze bułeczki, można je podpiec trochę dłużej.

kajzerki

9 komentarzy:

  1. Piękne,jestem pod wrażeniem.

    OdpowiedzUsuń
  2. najlepsze bułki na świecie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak to jest, że mimo, że nie jem białego pieczywa to na widok świeżych bułek to ręce, aż same się wyciągają.

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie spotkałam się jeszcze ze smarowaniem mlekiem, o ja ignorantka...

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają bosko! aż chciałoby się schrupać:) Ja chyba z lenistwa tylko chlebki, takie bez wyrabiania, piekę... zawsze lepsze to niż kupione:)

    OdpowiedzUsuń
  6. wyglądają cudnie ale ja chciała bym się zapytać o piekarnik. Grzenie włączone jest z góry, z dołu czy jedno i drugie? Oraz na jakim poziomie? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja zawsze piekę na środkowej półce, z termoobiegiem. Nie jestem pewna która grzałka jest włączona - chyba górna ;)

      Usuń
    2. Bardzo dziękuję :) zawsze mam z tym problem bo w przepisach podana jest temperatura i to wszystko a teraz kuchenki mają właśnie różne funkcję tak więc często wyciągam wypieki spieczone ;) Jeszcze raz bardzo dziękuję za przepis jak i odpowiedź. Pozdrawiam!

      Usuń

  7. Bułeczki nadają się do schrupania, pysznie wyglądają :)))

    OdpowiedzUsuń

Widzę każdy pozostawiony komentarz - również w przepisach archiwalnych. Za wszystkie bardzo dziękuję :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...