środa, 10 lipca 2013

Chałka z kruszonką

chałka drożdżowa przepis


Chałka, gdzie tam chałka...chała! Wielkie to wyszło jak diabli, jedliśmy chyba przez 4 dni, więc jeżeli ktoś chce mniejszą porcję, to zalecam połowę składników :) całe mieszkanie pachniało tą kruszonką jeszcze kilkanaście godzin.

A było tak - Panda powiedział, że zjadłby chałkę. Więc go pytam - chcesz? To Ci upiekę. "A będzie na rano?" "No będzie, jeszcze dziś będzie" "Nooo, to rób!". Jeszcze jak już ciasto rosło to się upewniał, czy na pewno nie żartuję. Ten człowiek to jednak nie docenia moich umiejętności chyba ;)

Chałka została wszamana na śniadanie najpierw sama, jeszcze ciepła, później z miodem, dżemem i innymi smarowidłami, a w końcu, gdy lekko podeschła, zalana ciepłym mlekiem. Pycha.

chałka drożdżowa przepis

chałka drożdżowa przepis

Składniki: 

600g mąki pszennej
15g świeżych drożdży
5 łyżek cukru
1/2 łyżeczki soli
200ml ciepłego mleka + mleko do posmarowania
2 jajka
50g stopionego masła

Kruszonka:
2 łyżki mąki
2 łyżki cukru-pudru (użyłam 1 łyżki zwykłego cukru, 1 cukru-pudru)
1 łyżka stopionego masła

Koszt: 4-5zł
Czas wykonania: 2-3h

Wykonanie:

Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, czekamy chwilę aż zaczną się pienić. Dodajemy wszystkie składniki zaczynając od 500g mąki, resztę dodając stopniowo, aż ciasto stanie się elastyczne i będzie odchodzić od brzegów miski. Wyrabiamy 5-7 minut, odstawiamy w misce przykrytej wilgotną ściereczką aż podwoi objętość (ok. godziny).

Po tym czasie ciasto lekko zagniatamy, dzielimy na 6 kawałków i zaplatamy chałkę. Ha, zaplatamy chałkę, jak to prosto brzmi. Bo tradycyjna chałka to nie typowy warkocz z 3 wałeczków, a plecionka z 6. Żeby było łatwiej - rozrysowałam to poniżej. W skrócie - 6 kawałków łączymy ze sobą u samej góry, robiąc 3 lewe wałki i trzy prawe wałki, z większą przerwą w  środku. Następnie zakładamy najdalszy wałek z lewej strony do środka, po czym najdalszy wałek z prawej strony do środka, i tak aż do końca. Końcówkę podwijamy pod spód.


Zaplecioną chałkę układamy na blasze i przykrywamy ściereczką, zostawiamy na 30 min do wyrośnięcia. Po tym czasie smarujemy ją mlekiem, obsypujemy kruszonką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 30-40 minut aż się zezłoci. Smacznego! 


chałka drożdżowa przepis

chałka drożdżowa przepis



chałka drożdżowa przepis

chałka drożdżowa przepis



chałka drożdżowa przepis

11 komentarzy:

  1. Regularnie kupuję chałkę,Twój przepis wydaje się prosty,na pewno spróbuję,tylko czy podołam zaplataniu?Pozdrawiam...

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda obłędnie uwielbiam chałkę:) mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. 3 dni temu piekłam chałkę, jednak poszłam na łatwiznę i zaplotłam zwykłego warkocza :D
    chętnie wypróbuję Twój przepis!

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepis wypróbowany, urosła gigantyczna i jest przepyszna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ależ ekspresowo Ci poszło :) Prawda, że to chała-gigant? ;)

      Usuń
    2. Prawie z blaszki wylazła:) "Niestety" tak pyszna, że znika błyskawicznie :D

      Usuń
  5. ale bym zjadła z masłem i dzemikiem... albo miodziem... ;3

    OdpowiedzUsuń
  6. Ojjjjj uwielbiam taką chałkę, tyle czasu nie jadłam.... Dziękuję za przypomnienie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. doskonały przepis, ja z podanych proporcji zawsze robię 2 chały i zaplatam je z 4 części (z 6 jest trochę zbyt "kwadratowa"). a ciasto urabiam w maszynie do chleba, taka jestem leniwa ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Chałka genialna, przepis ma już cała moja rodzina :) Po prostu niebo w gębie, piękę ją co tydzień :)

    OdpowiedzUsuń

Widzę każdy pozostawiony komentarz - również w przepisach archiwalnych. Za wszystkie bardzo dziękuję :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...