poniedziałek, 2 września 2013

Risotto z brązowego ryżu, z bobem i rukolą


risotto brązowy ryż bób rukola


Kolejny występ gościnny wina Celebro - tym razem jako składnik dania. Bardzo lubię risotto mimo jego czasochłonności, a kiedyś kupiłam w sklepie ze zdrową żywnością brązowy ryż krótkoziarnisty, który ma wszystkie zalety brązowego ryżu, ale gotuje się szybciej niż jego długoziarnisty odpowiednik i ładnie rozgotowuje w risotto. Jeżeli nie lubicie brązowego ryżu to możecie zastąpić go zwykłym, białym arborio.

Sezon na bób dobiega końca, więc pamiętajcie, żeby zamrozić trochę na zimowe miesiące i korzystajcie, korzystajcie :) ja użyłam bobu w dwóch odsłonach - w całości, w ziarnach, a także pasty z bobu i rukoli, która łączy się z risotto i sprawia, że jest ono jeszcze bardziej kremowe.

Jeżeli chodzi o wino, to tym razem użyłam francuskiego, półwytrawnego, białego wina Celebro (https://www.facebook.com/KlubCelebro). Wytrawności mocno w nim nie czuć - ładnie zbalansowało mi risotto i przyjemnie też piło się je wieczorem oglądając film.

risotto brązowy ryż bób rukola


Składniki na jedną porcję:

2 garście ziaren bobu, ugotowanych i obranych z łupinek
Garść rukoli
Cytryna
Curry
80g brązowego ryżu krótkoziarnistego
600ml bulionu warzywnego
3/4 szklanki białego, półwytrawnego wina
1 średniej wielkości cebula
1 łyżka masła
Biały pieprz, sól
Parmezan do posypania

Koszt: ok. 10zł
Czas wykonania: 1h

Wykonanie:

Ugotowany i wyłuskany z ziarenek bób dzielimy na dwie części. W blenderze mieszamy bób, rukolę, szczyptę soli i ok. łyżeczki soku z cytryny. Posypujemy szczyptą curry. Blendujemy na pastę, odstawiamy.

Na głębokiej patelni rozpuszczamy łyżkę masła. Wrzucamy suchy ryż i na dość niskim ogniu, wciąż mieszając, czekamy, aż ryż się zeszkli i wchłonie masło. Dorzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulkę, smażymy chwilę, aż również się zeszkli. Zalewamy winem i na średnim ogniu mieszamy, aż ryż je wchłonie. Następnie gotujemy risotto wlewając po ok. pół szklanki bulionu, mieszając i czekając, aż ryż ją wchłonie. Wtedy dolewamy kolejną porcję bulionu i tak aż ryż będzie miękki, a risotto półpłynne (zajmie to ok. 30-40 minut). Przed ostatnią porcją bulionu dodajemy do risotto pastę z bobu i rukoli, mieszamy aż do połączenia, próbujemy, dodajemy pieprzu i soli do smaku. Po ostatniej porcji bulionu dodajemy jeszcze całe ziarenka bobu, mieszamy aż do ich podgrzania. Już na talerzu posypujemy parmezanem.

risotto brązowy ryż bób rukola

3 komentarze:

  1. Wygląda świetnie, ja się moje robić risotto bo tyle się nasłuchałam , że nawet profesjonalni kucharze mają z tym problem, że po prostu szkoda mi składników na coś co na 80% nie wyjdzie. Może niesłusznie się boję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że niesłusznie! Risotto bardzo ciężko jest zepsuć, jedynym co naprawdę może zmaścić risotto jest przypalenie go, ale jeżeli stoisz przy patelni i wciąż mieszasz, to raczej nie ma na to szans ;) trzeba go po prostu próbować i dolewać bulionu tak długo, aż ryż będzie już zupełnie miękki. Nawet jeżeli nie wyjdzie Ci idealna konsystencja, to w smaku i tak będzie pyszne. Właśnie ta konsystencja jest najtrudniejsza do uzyskania, ale wiesz, to jak z idealną pizzą czy domowym chlebem. Gdzieś widziałam cytat: pizza is like sex. Even if it's bad, it's still good, because it's pizza. Do risotto też to ma zastosowanie ;)

      Usuń

Widzę każdy pozostawiony komentarz - również w przepisach archiwalnych. Za wszystkie bardzo dziękuję :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...