wtorek, 18 sierpnia 2015

Spring rolls z tofu, mango i awokado

spring rollsy z awokado

spring rollsy z awokado


Spring rollsy to takie sajgonki, ale bez pieczenia czy smażenia. Można w nie zawinąć dowolne składniki i stworzyć lekką przekąskę pełną ulubionych warzyw i innych dodatków. Z tofu, maczane w słodko-pikantnym sosie, są też całkiem sycącym obiadem na zimno - idealnym, gdy nie mamy możliwości odgrzewania albo chcemy zjeść w biegu.

Do przepisu można wykorzystać wędzone albo marynowane tofu, można też kupić zwykłe tofu i zamarynować je samodzielnie. Ja poszłam na łatwiznę - bardzo smakuje mi marynowane tofu firmy polsoja. Jeżeli znacie jakieś inne, warte polecenia, dajcie znać :)

spring rollsy z awokado

Składniki na ok. 15 rollsów:

Składniki:

15 arkuszy papieru ryżowego
1 kostka tofu marynowanego
1 awokado
1 mango
1 paczka makaronu ryżowego typu nitki, 250g
1l bulionu
1 marchewka
1 paczka kiełków słonecznika

Słodko-ostry sos do maczania

Czas przygotowania: 30-40min
Koszt: ok. 20zł

Wykonanie:


Makaron ryżowy zalewamy gorącym bulionem, odstawiamy na ok. 5 minut po czym odsączamy.

Tofu kroimy w słupki, podobnie awokado i mango, marchewkę obieraczką do warzyw strugamy w długie, cienkie paski, które kroimy na pół. Można też po prostu pociąć na cieniutkie, dłuższe słupki.

Szykujemy duży talerz, płaski, ale najlepiej z wyższymi brzegami, tak, żeby nalać do niego ok. 0,5cm wody do maczania papieru ryżowego.

Wszystkie składniki układamy w zasięgu ręki, żeby móc wygodnie i szybko zwijać.

Papier ryżowy wkładamy na ok. 10 sekund do wody, po czym wyjmujemy i strząsamy nadmiar wody. Układamy arkusz papieru na desce, u dołu układamy składniki, każdego po trochu. Zawijamy zewnętrzne "skrzydełka" papieru do środka, po czym zwijamy od dołu, jak gołąbka.

spring rollsy z awokadospring rollsy z awokadospring rollsy z awokado


Rollsy można przechowywać w lodówce, na następny dzień wciąż będą ok. Gdyby papier ryżowy wysechł wystarczy go spryskać delikatnie wodą.

spring rollsy z awokado

6 komentarzy:

  1. Nigdy nie jadłam tofu... Ale mam i makaron i papier ryżowy w domu, więc może spróbuję takie cudeńka przygotować...? Póki jeszcze jest ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lekka przekąska i wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kurde, brzmi ciekawie i mam dylemat, bo nie chce mi się tyłka ruszyć :I

    OdpowiedzUsuń
  4. Ojj papier ryżowy to mistrzostwo. Zawsze namaczam papier nakładam na niego wszystko co znajdę w lodówce, zawijam i uciekam w miasto lub do pracy . Pyszności !!

    OdpowiedzUsuń
  5. Szukam inspiracji na drugie śniadanie do pracy i trafiłam na ten przepis. Wygląda zachęcająco, ale zapytanie odnośnie papieru ryżowego. Wygląda coś licho i obawiam się o jego trwałość czy się nie rozpadnie? ;-)

    OdpowiedzUsuń

Widzę każdy pozostawiony komentarz - również w przepisach archiwalnych. Za wszystkie bardzo dziękuję :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...