piątek, 30 sierpnia 2013

Tarta rustykalna z owocami leśnymi


tarta z malinami i jeżynami

tarta z malinami i jeżynami

Tarta rustykalna, zwana też galette, to po prostu kruche, delikatne ciasto, celowo niedbale zawinięte wokół owocowego, sezonowego nadzienia. Urzeka mnie jej wygląd i prostota wykonania - żadnego kombinowania, wciskania w formy, cyzelowania. Ot, zawijamy krawędzie i wkładamy do piekarnika.

Ciasto jest bardzo delikatne w smaku, w trakcie jedzenia robi się z niego taka kruszonka. Jest tylko lekko słodkie, w zasadzie większość słodyczy pochodzi z owoców i ewentualnie z cukru, którym posypiemy krawędzie. W tej wersji jest to wypiek dla osób, które lubią kwaskowatość, a nie słodycz ulepkową - Połówek dosładzał sobie tartę na talerzu, ja zajadałam ciesząc się smakiem malin i jeżyn.

I właśnie - sezon na maliny i jeżyny w moim warzywniaku w pełni, za 5-7zł można kupić półkilogramową kobiałkę, a pewnie na targu jest jeszcze taniej. Zazwyczaj zjadam je prosto z koszyczka, ale ponieważ została mi garść malin o której zapomniałam i już nie były takie jędrne i śliczne, to dokupiłam jeżyny, wymieszałam i tak powstała ta tarta. Nie wiem, czy dla kogoś będzie to zaleta, dla mnie akurat jest, ale tarta ta w smaku jest jak ciastko z McDonalda ;) tylko oczywiście nie ma tego smażonego w głębokim oleju ciasta.

tarta z malinami i jeżynami


Składniki:

Dwie-trzy garście owoców leśnych - u mnie garść malin i dwie garście jeżyn
150g mąki pszennej
100g mąki owsianej (można zastąpić pszenną)
Pół łyżeczki soli
1 łyżka cukru + 3 łyżki cukru do posypania
150g chłodnego masła
Kilka łyżek zimnego mleka

Koszt: ok. 7-8zł
Czas wykonania: 2h

tarta z malinami i jeżynami


Wykonanie:

Masło kroimy w kosteczkę, w blenderze siekamy z nim mąkę, łyżkę cukru i sól, aż przybierze postać mokrego piasku. Jeżeli nie mamy blendera, to siekamy masło drobniej, po czym dość szybko rozcieramy je z mąką, cukrem i solą w dłoniach, do uzyskania pożądanej konsystencji. Dodajemy po łyżce zimnego mleka, szybko zagniatając/blendując, aż ciasto będzie zwartą i elastyczną kulką. Zawijamy ciasto w folię i wkładamy na ok. godzinę do lodówki.

Po tym czasie ciasto wyciągamy, rękami lekko spłaszczamy, na papierze do pieczenia wałkujemy w okrąg mający ok. 20-25cm średnicy. Na środek wykładamy owoce, zawijamy brzegi tarty na owoce. Krawędzie smarujemy mlekiem, posypujemy ok. 1-2 łyżkami cukru. Dodatkową łyżkę cukru wysypujemy na owoce.

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni, pieczemy ok. 30 minut, aż krawędzie będą przypieczone i zrumienione.

tarta z malinami i jeżynamitarta z malinami i jeżynami tarta z malinami i jeżynami
tarta z malinami i jeżynami

Wpisy biorą udział w jeżynowo-malinowych akcjach na durszlaku i mikserze :)

Jeżyny 2013

5 komentarzy:

  1. śliczna i smacznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  2. Kurcze, niby proste a wygląda tak, że ręce same się garną do pieczenia.

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudna! Tradycyjne tarty wychodza mi koslawe, moze wiec powinnam czesciej robic takie, ktore koslawe byc powinny ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. wspaniałe są te rustykalne tarty :) Twoja też jest piękna :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale fajna! Wyglada rewelacyjnie i zdecydowanie w moje smaki by trafiala bo uwielbiam malo slodkie deserki:)

    OdpowiedzUsuń

Widzę każdy pozostawiony komentarz - również w przepisach archiwalnych. Za wszystkie bardzo dziękuję :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...