sobota, 23 lipca 2016

Crumble jagodowe z morelą


Czasami najlepsze rzeczy to te, które są lepkie, rozlewają się, kruszą i rozpływają. Znacie takie ciasteczka "brzydkie a dobre"? No właśnie. Każdy fan bigosu wie, że jedzenie nie musi być najpiękniejsze, żeby smakowało bosko ;) Te crumble w piekarniku uznały, że mają dość bycia ograniczonymi przez kokilki i postanowiły uciec. I zatopić połowę kruszonki (była jej cała góra!). Czy to sprawia, że smakują gorzej? O nie. Są przepyszne.



Wymyśliłam sobie ten deser, bo zostałam poproszona przez Monte Santi o stworzenie pomysłu na słodkość, która dobrze skomponuje się z ich nowym winem. Do spróbowania dostałam wino Original - w smaku czuć głównie słodkie winogrona. Wino jest bardzo, bardzo słodkie. Stanowi deser samo w sobie. Więc wiedziałam, że moje crumble muszą być trochę kwaskowate, żeby tę słodycz przełamać. Dlatego wybrałam jagody (albo borówki, jeżeli jesteście z Krakowa ;)) i twardawe jeszcze morele. Po namyśle, może dałabym ciut mniej kruszonki (wiem, że na zdjęciach tego nie widać, ale jest jej cała masa - zatopiona pod jagodami :)). 

Składniki:

300g jagód
ok. 6 moreli, twardawych
3-4 łyżki masła
mąka
cukier

Koszt: ok. 10zł
Czas wykonania: 45min

Jagody wsypać na spód kokilek. Z moreli wyciągnąć pestki, pokroić w kosteczkę, ułożyć morele na wierzchu. Miękkie masło utrzeć z mąką - dodaję jej tyle, żeby konsystencja była bardzo miękkiego ciasta. Potem dosypuję cukru, aż powstaną grudko-okruszki. Zawsze robię na oko, co jest najgorszym możliwym sposobem, ale co poradzę ;) dla osób nienawidzących proporcji "na oko" podaję proporcje za Dorotą z Mojewypieki: 50g masła, 10 płaskich łyżek mąki, 4 kopiaste łyżki cukru.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez ok. 20-30 minut, aż kruszonka się zezłoci a jagody zabulgoczą ;)

11 komentarzy:

  1. Bardzo fajny przepis. Ciacho wygląda smakowicie i z chęcią je upiekę. A co do brzydkiego jedzenia to masz rację - z reguły jest przepyszne. A z napojami jest to samo - te piękne - kolorowolandrynkowe są fuj, a te mega zdrowe i pyszne soki wyglądają często jak błotko.

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię tego pysznego brzydala:)

    OdpowiedzUsuń
  3. A według mnie wygląda pięknie. Ja mam co prawda trochę inne pojęcie piękna, ale właśnie coś takiego wygląda obłędnie, a nie jakby jakaś jak pod linijkę była czy coś. Ciast nie robię, ale coś w ten deseń pokombinuję. ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Rynn, orientujesz się może gdzie można dostać to winko? Makro, Auchan, Kaufland, Tesco? Bardzo lubię słodkie wina i chętnie bym spróbował :)

    W kwestii jedzonka - wygląda smakowicie, ale jagody wolę jednak w parowańcach :P Ale może z borówek by coś zmajstrował, bo ileż można wcinać blueberry pancakes z syropem klonowym :) Tylko najpierw muszę zdobyć takie małe miseczki do zapiekania.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I jagody w pierogach, mniam! Nie wiem szczerze mówiąc gdzie można kupić wino, bo dostałam je w prezencie :) ale dopytam i dam znać! Tylko uprzedzam, że ono jest naprawdę słodkie ;)

      Usuń
    2. Akurat jeśli o mnie chodzi to im słodsze tym lepsze =) W takim razie czekam z niecierpliwością na namiary ;)

      Usuń
    3. Dowiedziałam się, że można je dostać w Tesco, Dino, Makro i Selgrosie :) miałam też okazję spróbować poziomkowego i jagodowego, jagodowe polecam najbardziej.

      Usuń
  5. Crumble to zdecydowanie mój ulubiony letni deser! Z jagodami i morelami? To zestawienie brzmi cudownie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Jeszcze czegoś takiego nie jadłam. Muszę spróbować! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Oj tak; bardzo często te brzydkie dania smakują jak marzenie :) Twoje crumble wygląda bardzo artystycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetny przepis, wygląda bardzo apetycznie :-)
    Zapraszam do mnie :-)
    http://www.mecooks.com

    OdpowiedzUsuń

Widzę każdy pozostawiony komentarz - również w przepisach archiwalnych. Za wszystkie bardzo dziękuję :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...