niedziela, 31 października 2010
Lane kluski
Smak dzieciństwa. Nie wiem czemu nigdy nie wpadłam na to, żeby je zrobić :) niektórzy jedzą je z rosołem i innymi zupami, ja najbardziej lubię je z mlekiem. Na słono :) Przepis idealny na śniadanie, pyszny, sycący, szybki do zrobienia.
Składniki:
1 jajko
2 łyżki mąki
Odrobina wody
Szczypta soli
Mleko
Koszt: 1-2zł
Czas wykonania: 10 minut
Wykonanie:
Wlewamy ok 1,5 szklanki mleka do garnuszka, i podgrzewamy aż prawie zacznie wrzeć. W tak zwanym międzyczasie wbijamy do szklaneczki jedno jajko i sól, roztrzepujemy. Dodajemy dwie łyżki mąki, lekko czubate, roztrzepujemy (ja to robiłam trzepaczką-maczugą). Jeżeli masa jest za gęsta (u mnie była) dolewamy odrobinę (ok. łyżki) wody. Ubijałam jeszcze później przez minutę albo dwie, żeby była puszysta. Powinna mieć konsystencję lejącej się śmietany. Wlewamy na wrzące mleko cienkim strumyczkiem, i mieszamy przez kilkadziesiąt sekund, aż kluseczki wypłyną na powierzchnię i będą gotowe. Po osoleniu do smaku - zajadamy się :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Smak dzieciństwa. Uwielbiam kluski lane, od tygodnia zajadam się nimi na śniadanie i jeszcze mi nie zbrzydły :)
OdpowiedzUsuńA na słono czy na słodko, Anonimie? ;)
OdpowiedzUsuńjedyny przepis przy którym wszystkie składniki mam w domu na pewno, zaraz wyprobuje :-D
OdpowiedzUsuńblog oczywiście do zakładek, bo poprzedniego który obserwowałam właścicielka przeszła na diete, a ja niestety nie i nie odnajduje sie w dukan'owych przepisach ;-)
Ha, mnie się dieta nie szykuje. A na pewno nie dukanowa :) Smacznego!
OdpowiedzUsuńkluuuski om nom nom uwielbiam je, z mlekiem na słodko :3 ale często dosypuję przypraw do ciasta, gotuję je takie wielkie na wrzątku, i serwuję na obiad z podsmażonym boczusiem/plasterkami kiełbasy, szczypiorkiem i posypane żółtym serem. Ostatnio męczyłam je z kurczakiem miodowo-musztardowym, równie zacnie wchodzą ;)
OdpowiedzUsuńśliiiiń. Omnomnom. Robię je następnym razem do mięsa i z przyprawami, w życiu bym na to nie wpadła!
OdpowiedzUsuń