niedziela, 2 maja 2010

Tortilla z kurczakiem



Szybkie, sycące danie, które można dowolnie modyfikować ;) Tortille miałam kupne, chociaż wciąż planuję zrobić kiedyś własne. Nie robię z prozaicznego powodu - mam małe patelnie, i nie wyjdą mi odpowiednio duże, i wygodne do zawijania placki :)

Składniki:

Paczka placków tortillowych (w moich było chyba 6 sztuk, akurat na 2 głodne osoby)
Pierś z kurczaka (ok. 400g)
Ogórek
Pomidor
Ulubione przyprawy i odrobina mąki
Kapusta pekińska (mała)
Jogurt naturalny
Czosnek

Koszt: ok. 20zł (z tego połowa to placki ;) )

Czas wykonania: krótko ;)

Wykonanie:

Cycki z kurczaka kroimy wzdłuż na długie paski. Oprószamy je ulubionymi przyprawami (u mnie chyba miks do kurczaka złocistego) i mąką. Myjemy ogórka i pomidora, ogórka kroimy wzdłuż pół, później na ćwiartki, i jeszcze raz (albo dwa, jak ogórek spory). Pomidora kroimy na ósemki. Kapustę pekińską kroimy na pół, i obie połówki siekamy, wrzucamy do miski. Najlepiej wcześniej przygotować sos czosnkowy żeby się przegryzł - do jogurtu naturalnego wrzucamy posiekane dwa ząbki czosnku lub czosnek granulowany, pieprz, sól. Połowę tego oto sosu czosnkowego mieszamy z kapustą pekińską, a resztę zostawiamy do późniejszego dodania do gotowych tortilli wedle gustu. I teraz robimy synchronizację. Polecam robić to w dwie osoby ;) Smażymy kurczaka posypanego mąką na odrobinie oliwy, i jednocześnie, na drugiej patelni podgrzewamy placki (kładąc je na rozgrzanej, suchej patelni na ok. 10-15 sekund z każdej strony. Instrukcja powinna być na opakowaniu ;) ). Gdy tortilla już jest podgrzana przekładamy ją na talerz, i odrobinę z prawej strony rozkładamy kapusty pekińskiej, na tym układamy jeden lub dwa paski ogórka, pomidory, i gotowego kurczaka. Następnie zawijamy w ten sposób:



I wsuwamy :) Można dolać sosu czosnkowego lub innego, jeżeli się ma ochotę ;)

3 komentarze:

  1. Dobrze, ze mi przypomniałaś, zrobię sobie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ooo... to tak się zwija tego sukinsyna (czyt. tortille)! Koniec problemu z uciekającymi ogórkami. Pychota!

    OdpowiedzUsuń

Widzę każdy pozostawiony komentarz - również w przepisach archiwalnych. Za wszystkie bardzo dziękuję :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...