sobota, 22 maja 2010

Zupa-krem z brokułów.




Dentysta-sadysta sprawił, że przez kilka dni nie bardzo mogłam gryźć, w związku z czym zrobiliśmy coś, co było mniej kłopotliwe w spożyciu ;) bardzo lubię zupy-kremy, z chrupiącymi grzankami to coś wspaniałego.

Składniki:

Paczka brokułów (450g)
Serek topiony 100g, śmietankowy
2 duże ziemniaki
Sól, pieprz
1,5l bulionu - u nas po prostu 1,5l wody i 3 kostki rosołowe, warzywne.
Kilka kromek chleba na grzanki
Ząbek-dwa czosnku

Koszt: ok. 8zł
Czas wykonania: 30-40 min

Wykonanie:

Gotujemy 1,5l wody z kostkami rosołowymi. Po zagotowaniu odlewamy pół lira do innego garnka. Do pozostałego 1l wody wrzucamy pokrojone w drobną kosteczkę ziemniaki i posiekany czosnek. Powinny się gotować ok. 10 minut, aż zmiękną. Dorzucamy brokuły, i gotujemy kolejne 10 min - wszystko powinno nam ładnie zmięknąć. Następnie odstawiamy na chwilkę, niech ostygnie, po czym miksujemy na gładką masę, w blenderze, albo ewentualnie można próbować mikserem. Dolewamy pozostałe 0,5l bulionu, przyprawiamy mocno pieprzem i solą, i ponownie podgrzewamy. Do bulgocącej zupy wkrajamy serek topiony, i mieszamy aż się rozpuści. Sprawdzamy smak, i ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku.

Chwilę wcześniej kroimy chleb w kostkę, i wstawiamy do piekarnika na kilka minut, aż grzanki zrobią się chrupiące.

Zdaję sobie sprawę, że zdjęcie może nie jest rewelacyjne, ale zupa jest przepyszna i sycąca ;)

4 komentarze:

  1. Ze swojej strony dodam, że oprócz soli i pieprzu warto dorzucić trochę czosnku (może być granulowany) ;]

    OdpowiedzUsuń
  2. ja też polecam więcej czosnku, ale ja jestem milosniczką czosnkowych dan więc może inni wolą mniej :) Blendera nie posiadam ale po przetarciu przez sitko zupka tez wyszła fajnie. Grzanki zrobilam na masle czosnkowo-ziołowym własnej roboty, pychotka! Mam ochotę wypróbować większość Twoich przepisów.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ha, bardzo mi miło :) koniecznie daj znać jak efekty.

    OdpowiedzUsuń
  4. to ja dorzucę swoje 3 grosze apropo tej zupki :) jesli zdarzy sie , ze kupiliscie nie najlepsze brokuły i zupa wam nie wyszla zielona, bądź stoi już troche i stracila kolor polecam dodanie kilku kropli chlorofilu :) nie ma smaku, nie wplywa na trwalosc potrawy, a daje sliczny kolor :)

    OdpowiedzUsuń

Widzę każdy pozostawiony komentarz - również w przepisach archiwalnych. Za wszystkie bardzo dziękuję :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...