wtorek, 3 sierpnia 2010
Muffiny rabarbarowo-orzechowe.
Tak, w końcu się zebrałam, i kupiłam blachę do muffinek. Oczekujcie zalewu pomysłów na muffinki :) Z względu na sezon rabarbarowy, i mielone orzechy które zostały mi z wieńca drożdżowego - przepis taki a nie inny.
Muffiny są przegenialnym pomysłem, jeżeli twierdzicie, że macie dwie lewe ręce do pieczenia (tak, Sylwia, do Ciebie mówię). To przepis który nie wymaga miksera, zdolności, nic nie wymaga ;) poza blachą.
Składniki:
1 szklanka cukru trzcinowego (można zastąpić białym, ale będzie mniej smaczne)
1/3 szklanki oleju
1 szklanka maślanki
1 jajko
ok. 180g rabarbaru (to takie dwie spore laski)
1/2 szklanki mielonych orzechów
2 i 1/3 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka sody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Cynamon
Ponadto: bułka tarta (lub kasza manna) i jakiś tłuszcz do wysmarowania blachy
Koszt: ok. 5zł
Czas wykonania: ekspresowy, ok. 30 minut.
Wykonanie:
Cukier, olej, jajko i maślankę mieszamy widelcem w misce. Dodajemy orzechy, obrany i pokrojony na małe kawałki rabarbar, mieszamy. Wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, mieszamy widelcem do połączenia się składników, niezbyt długo. Smarujemy blachę tłuszczem (np. margaryną), i wysypujemy ją bułką tartą (albo kaszą manną).
Nakładamy ciasta do 3/4 wysokości gniazd, posypujemy cynamonem i odrobiną cukru (po upieczeniu powstanie nam chrupiąca skorupka). Pieczemy ok. 20-30 minut w 180 stopniach. Wyjmujemy z blachy po lekkim przestygnięciu.
Jeżeli ktoś ma papilotki do blachy, to może pominąć smarowanie i wysypywanie jej bułką tartą, oczywiście :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
To ja poproszę PROSTY przepis na takie dietetyczne z mąką pełnoziarnistą i otrębami:) (to mówiłam ja, Ineso)
OdpowiedzUsuńDobrze, wymyślę coś dla Ciebie :)
OdpowiedzUsuń