Dziś obiecany przepis na rewelacyjne pierogi ruskie mojej Babci :) I znów - wiem, że sposobów na pierogi ruskie jest cała masa. Ja uwielbiam właśnie ten, bo takie pierogi pamiętam z dzieciństwa. Nie bójcie się go modyfikować zgodnie z własnymi upodobaniami.
Przypominam, że ten przepis jest tylko przepisem na farsz - tutaj znajdziecie szczegółowy opis jak zrobić ciasto i kleić pierogi.
Składniki:
1kg ziemniaków
250g twarogu półtłustego (można użyć innego, tj. chudego albo tłustego)
2 średnie cebule
Sól, pieprz, papryka słodka (<- tajemny składnik Babci Rynn)
Czas wykonania: 2,5-3,5h (z klejeniem pierogów, oczywiście)
Koszt: 4-5zł
Wykonanie:
Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Po tym czasie mielimy przez maszynkę, albo ugniatamy tłuczkiem (ja zawsze z tego drugiego sposobu korzystam). Czekamy, aż porządnie przestygną. Kroimy cebulę w kosteczkę, i na odrobinie masła zesmażamy na patelni, aż się zeszkli i lekko zarumieni. Do ziemniaków dodajemy twaróg i przyprawy - soli do smaku, dużo pieprzu, i ok. 3/4 łyżeczki czerwonej papryki. Znów porządnie tłuczemy, po czym dodajemy cebulę i dobrze mieszamy. Zostawiamy na chwilę do przegryzienia, po czym faszerujemy pierogi. Smacznego!
Mniam, moje ulubione pierogi :)
OdpowiedzUsuńrzadko jadam domowe pierogi, najczęściej z mięsem, ruskie prawie nigdy!
OdpowiedzUsuńostatnio umówiłam się z kolegą na wspólne lepienie pierogów ruskich :)
Uwielbiam:)
OdpowiedzUsuńPysznie wygladaja! Rzadko mam czas na lepienie pierogow, a szkoda, bo bardzo lubie...
OdpowiedzUsuńMoje ulubione.. Uwielbiam ten farsz. :)
OdpowiedzUsuńOjej! Zrobiłam się głodna :) Do tej pory kupowałam mrożone w Biedronce... (swoją drogą polecam) :P ale chyba wreszcie skuszę się i zrobię :)
OdpowiedzUsuńPierogi ruskie to moje ulubione, sama dość często je robię. Twoje prezentują się pysznie, znów mam na nie smaka !:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam www.mojeciacho.blox.pl
Witaj!
OdpowiedzUsuńCzy masz jakiś pomysł na wykorzystanie farszu do ruskich bez robienia pierogów? :).
Można zrobić np. naleśniki z farszem ruskim, albo dodać do niego jajko, uformować kotleciki, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć :)
Usuń