sobota, 19 stycznia 2013

Razowe pierogi z soczewicą i oscypkiem

pełnoziarniste pierogi z soczewicą i oscypkiem


Kolejna potrawa, którą raczyłyśmy się na babskim wieczorku. Uwielbiam soczewicę, zarówno jako farsz, jak i samodzielną potrawę - jest pyszna i sycąca, ma lekko orzechowy smak i przyjemną konsystencję, jeżeli tylko się jej nie rozgotuje. W pierogach sprawdza się rewelacyjnie, bardzo polecam.

Ciasto na pierogi pochodzi z tego przepisu, jest tam również poradnik jak zrobić dobre pierogi, jak zrobić ładny brzeg na pierogach i inne tajniki ;)

Składniki (na sam farsz, przepis na ciasto w linku powyżej)

100g soczewicy zielonej
1 średnia cebula czerwona
1/2 sporego  oscypka
Pieprz, sól

Czas wykonania: 1,5h
Koszt: 5-6zł

Wykonanie:

Soczewicę płuczemy na sitku. Gotujemy w dużej ilości osolonej wody, pod przykryciem, ok. 20-25 min, regularnie sprawdzając. Powinna być jeszcze lekko twardawa i się nie rozpadać. Gotową soczewicę przelewamy na sitku zimną wodą i odstawiamy do miseczki.

Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na niedużej ilości masła aż się zeszkli. Dodajemy ją do soczewicy. Trzemy 3/4 oscypka do soczewicy, doprawiamy odrobiną pieprzu i soli, mieszamy dokładnie. Z takim farszem przygotowujemy pierogi, które po ugotowaniu podajemy posypane resztą oscypka.

pełnoziarniste pierogi z soczewicą i oscypkiem



6 komentarzy:

  1. Bardzo podoba mi się ten przepis :D

    OdpowiedzUsuń
  2. i narobiłaś mi ochoty na takie pierogi ale z grzybami zamiast soczewicy... :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jakim cudem soczewicą narobiłam Ci ochoty na grzyby? :D

      Usuń
  3. Wow! Uwielbiam soczewicę, ale jeszcze nigdy nie używałam jej jako farszu. Połączenie z oscypkiem musi być znakomite! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Toć to grzech! :) I tak, jest przepyszne, bardzo polecam.

      Usuń

Widzę każdy pozostawiony komentarz - również w przepisach archiwalnych. Za wszystkie bardzo dziękuję :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...