czwartek, 1 lipca 2010

Biscotti



Podwójnie pieczone włoskie sucharki. Bardzo modyfikowalny przepis - można do nich dodać praktycznie każdy lubiany dodatek :) Tę porcję na zdjęciu robiłam dla Taty, na dzień ojca, w czterech wersjach: z suszonymi bananami, z kokosem, z migdałami i z kawą. Ciastka są bardzo twarde, chrupiące, idealne do kawy. Można je dość długo przechowywać w szczelnym pojemniku.

Składniki:
1 jajko
80g cukru (ja zazwyczaj dodaję trochę mniej, ok 65-70)
1 szklanka mąki
pół łyżeczki proszku do pieczenia
Ok. 100g dodatków, czyli na przykład: wszelkiego rodzaju posiekanych orzechów, wiórków kokosowych, suszonych pokrojonych owoców.
Można też dodać łyżkę kawy rozpuszczalnej, ze dwie łyżki syropu klonowego albo miodu, aromatu waniliowego (albo każdego innego).

Koszt: 4zł
Czas wykonania:
średni, samo ich robienie jest szybkie, ale dość długo się pieką.

Wykonanie:


Jajko miksujemy z cukrem. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, ewentualny aromat i znów miksujemy. Na koniec dosypujemy nasze dodatki i wgniatamy w ciasto. Ciasto może być klejące.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Zwilżonymi rękami formujemy płaski, długi chlebek z ciasta. Naprawdę powinien być płaski, ok. 1-1,5 cm. Wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, i pieczemy ok. 15-20 minut aż wyrośnie i się zarumieni. Oryginalny przepis mówi, żeby po tym czasie go wyjąć, wystudzić, i dopiero kroić. Ja stwierdziłam, że po wystudzeniu dużo bardziej się kruszy, a w smaku nie ma różnicy, więc robię to na gorąco, dla oszczędności czasu.

Przez ściereczkę przytrzymuję chlebek z jednej strony, i ostrym nożem kroję po skosie kromki o grubości ok. 1,5cm. Następnie układam je bokiem na blasze, i wkładam znów do piekarnika. Pieczemy sucharki ok. 10 minut z jednej strony, później przewracamy na drugą, i znów pieczemy. Aż będą suche, twarde i chrupiące.

Wyjmujemy, studzimy, chrupiemy :)

1 komentarz:

  1. Takie sucharki często podaję do mojego ulubionego napoju, czyli kawy :). Uwielbiam pić kawę, zwłaszcza o poranku, do śniadania. Kawę przygotowuję ostatnio przy pomocy specjalnego zestawu do zaparzania, który zakupiłem na https://duka.com/pl/kawa-i-herbata/filizanki. W skład zestawu wchodzi m.in. filiżanka oraz trwały filtr z stali nierdzewnej. Dzięki niemu mogę szybko i wygodnie przygotować pyszną kawę.

    OdpowiedzUsuń

Widzę każdy pozostawiony komentarz - również w przepisach archiwalnych. Za wszystkie bardzo dziękuję :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...