wtorek, 7 czerwca 2011
Kasza manna z rabarbarem i truskawkami
Baaardzo lubię kaszę mannę. Kiedy został mi mus rabarbarowo-truskawkowy z robienia drożdżowych ślimaczków wiedziałam, gdzie skończy ;) Ślimaczki się nie pojawią, bo chociaż wyszły nawet smaczne, to wizualnie tragiczne. I straszne w wykonaniu. Poszukiwania trwają.
No ale mus wyszedł pyszny! Pewnie jeszcze go zrobię.
Składniki (na GIGANTYCZNĄ porcję ;) jeżeli nie planujecie sorbetu albo czegoś innego, to zróbcie z 1/5 porcji, na przykład)
500g obranego rabarbaru
Pół szklanki truskawek
Szklanka wody
Pół szklanki cukru
+ kasza manna i mleko
Koszt: 3-4zł
Czas wykonania: Kasza manna to z 5 minut, mus koło 30-40 ;)
Wykonanie:
Rabarbar kroimy w 1cm kawałki. Wrzucamy do garnka, zasypujemy cukrem, zalewamy wodą. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze kilka-kilkanaście minut, aż rabarbar zmięknie. Po tym czasie odcedzamy rabarbar na sitku i dajemy mu lekko przestygnąć. Dodajemy truskawki i miksujemy chwilkę blenderem. Można dodać jeszcze trochę cukru albo soku cytrynowego do smaku :)
Kaszę mannę gotujemy na mleku zgodnie z przepisem na opakowaniu, raczej gęstą. Trzy-cztery łyżki musu mieszamy z gorącą jeszcze kaszą manną. Wykładamy do miseczki, nakładamy jeszcze jedną albo dwie łyżki musu na wierzch i zajadamy :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Bardzo apetyczny. Myślę, że nadaje się do truskawkowej akcji :)
OdpowiedzUsuńpolecam mikrofalówkę. wczoraj odkryłam, że jest idealna na błyskawiczne przygotowanie musu z rabarbaru. moja daje radę w 2-3 minuty :)
OdpowiedzUsuńkroję na kawałki, dodaję trochę wody i już. a potem rozgniatam, jak truskawki.
wychodzi fantastycznie.
Anonimie, nie gości takie urządzenie w mojej kuchni niestety (albo stety?) ;)
OdpowiedzUsuńShinju, fajnie - zorientuję się jak tam wygląda dodawanie bannerków z durszlaka i pododaję :)
Rynn, cudny ten mus! Wypróbuję go z pewnością, bedzie idealny do krajanki, którą mam w planach :)
OdpowiedzUsuńZa kaszką nie przepadam, chyba za dużo miałam jej w dzieciństwie i mój mózg podświadomie odmawia jej przyjmowania ;)
A ja kaszkę polubiłam dopiero w dorosłości:)
OdpowiedzUsuńzjadlabym taka kaszke, mniammm...:)
OdpowiedzUsuńJa tam taka giga-porcje bym zrobila, bo skoro taki fantastyczny, to znalazlabym dla niego zastosowanie :) Podejrzewam, ze rownie dobrze smakowalby np. z ryzem na mleku.
OdpowiedzUsuńZapraszam na mojego pierwszego bloga kulinarnego :) Łyżka i widelec
OdpowiedzUsuńJest szansa na przepis w formacie Cookie Master?
OdpowiedzUsuńWolne żarty ;)
OdpowiedzUsuńmmm taką kaszkę to i ja uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńrabarbar i truskawki.. to jest cudne!
OdpowiedzUsuń