wtorek, 7 czerwca 2011

Kasza manna z rabarbarem i truskawkami


Baaardzo lubię kaszę mannę. Kiedy został mi mus rabarbarowo-truskawkowy z robienia drożdżowych ślimaczków wiedziałam, gdzie skończy ;) Ślimaczki się nie pojawią, bo chociaż wyszły nawet smaczne, to wizualnie tragiczne. I straszne w wykonaniu. Poszukiwania trwają.

No ale mus wyszedł pyszny! Pewnie jeszcze go zrobię.

Składniki (na GIGANTYCZNĄ porcję ;) jeżeli nie planujecie sorbetu albo czegoś innego, to zróbcie z 1/5 porcji, na przykład)

500g obranego rabarbaru
Pół szklanki truskawek
Szklanka wody
Pół szklanki cukru

+ kasza manna i mleko

Koszt: 3-4zł
Czas wykonania: Kasza manna to z 5 minut, mus koło 30-40 ;)

Wykonanie:

Rabarbar kroimy w 1cm kawałki. Wrzucamy do garnka, zasypujemy cukrem, zalewamy wodą. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze kilka-kilkanaście minut, aż rabarbar zmięknie. Po tym czasie odcedzamy rabarbar na sitku i dajemy mu lekko przestygnąć. Dodajemy truskawki i miksujemy chwilkę blenderem. Można dodać jeszcze trochę cukru albo soku cytrynowego do smaku :)

Kaszę mannę gotujemy na mleku zgodnie z przepisem na opakowaniu, raczej gęstą. Trzy-cztery łyżki musu mieszamy z gorącą jeszcze kaszą manną. Wykładamy do miseczki, nakładamy jeszcze jedną albo dwie łyżki musu na wierzch i zajadamy :)

12 komentarzy:

  1. Bardzo apetyczny. Myślę, że nadaje się do truskawkowej akcji :)

    OdpowiedzUsuń
  2. polecam mikrofalówkę. wczoraj odkryłam, że jest idealna na błyskawiczne przygotowanie musu z rabarbaru. moja daje radę w 2-3 minuty :)
    kroję na kawałki, dodaję trochę wody i już. a potem rozgniatam, jak truskawki.
    wychodzi fantastycznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Anonimie, nie gości takie urządzenie w mojej kuchni niestety (albo stety?) ;)

    Shinju, fajnie - zorientuję się jak tam wygląda dodawanie bannerków z durszlaka i pododaję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Rynn, cudny ten mus! Wypróbuję go z pewnością, bedzie idealny do krajanki, którą mam w planach :)

    Za kaszką nie przepadam, chyba za dużo miałam jej w dzieciństwie i mój mózg podświadomie odmawia jej przyjmowania ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. A ja kaszkę polubiłam dopiero w dorosłości:)

    OdpowiedzUsuń
  6. zjadlabym taka kaszke, mniammm...:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja tam taka giga-porcje bym zrobila, bo skoro taki fantastyczny, to znalazlabym dla niego zastosowanie :) Podejrzewam, ze rownie dobrze smakowalby np. z ryzem na mleku.

    OdpowiedzUsuń
  8. Zapraszam na mojego pierwszego bloga kulinarnego :) Łyżka i widelec

    OdpowiedzUsuń
  9. Jest szansa na przepis w formacie Cookie Master?

    OdpowiedzUsuń
  10. mmm taką kaszkę to i ja uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. rabarbar i truskawki.. to jest cudne!

    OdpowiedzUsuń

Widzę każdy pozostawiony komentarz - również w przepisach archiwalnych. Za wszystkie bardzo dziękuję :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...