niedziela, 29 stycznia 2012
Makaron wiejski - z kiełbasą i pieczarkami.
Pochwała prostoty. Przyszła zima, więc czas rozgrzać się sycącym, pożywnym daniem - jednocześnie nie aż tak ciężkim jak by się mogło wydawać, ze względu na brak sosu. Makaron jest ekspresowy do zrobienia, składniki ogólnodostępne, a mimo to pyszny i pachnący.
Składniki (dla jednej osoby):
Kawałek dobrej kiełbasy
1 średniej wielkości cebula
4-5 pieczarek
Opcjonalnie: kilka suszonych pomidorów z oleju
100g makaronu
Pieprz, sól
Czas wykonania: 15 minut
Koszt: 5-6zł
Wykonanie:
Kiełbasę kroimy w półplasterki albo ćwiartki. Podsmażamy chwilę na patelni aż tłuszcz się wytopi. Siekamy cebulę w drobną kostkę, dorzucamy, mieszamy podsmażając, aż cebula się przyrumieni. Pieczarki myjemy/oczyszczamy, kroimy kapelusze w ćwiartki a nóżki w plasterki. Dorzucamy na patelnię, smażymy chwilę ciągle mieszając. Można też chwilę poddusić pod przykrywką, jeżeli lubicie bardziej miękkie grzyby. Opcjonalnie: dorzucamy 2-3 posiekane, suszone pomidory z oleju. Podajemy z makaronem ugotowanym do miękkości w osolonej wodzie, doprawiamy jedynie pieprzem i solą do smaku.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
My też kiedyś coś podobnego robiliśmy: pożywne, smaczne i rizgrzewające http://upieczeni.blogspot.com/2011/01/kolacja-przed-wypata.html
OdpowiedzUsuń