niedziela, 9 lutego 2014

Muffinki z kiwi

muffinki z kiwi przepis


Zbliżają się Walentynki, ale ja za różowym nie przepadam - może w tym roku słodkości na zielono? Pomysł na przepis z kiwi, którego często kupujemy cały koszyczek a następnie ciężko je zjeść wszystkie zanim się zepsują. Te muffinki są miękkie, słodkie, lekko karmelowe dzięki dodatkowi brązowego cukru a nasionka kiwi przyjemnie chrupią w zębach.

Składniki:

275g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
150g cukru trzcinowego
250ml mleka
80ml oleju
1 jajko
4 kiwi

Koszt: 4-5zł
Czas wykonania: 45min

Wykonanie:

Jajko, mleko, cukier i olej dokładnie mieszamy widelcem aż do połączenia. Dodajemy mąkę, proszek, sodę, mieszamy aż składniki się połączą, ale niezbyt długo - grudki są dopuszczalne. Kiwi obieramy, kroimy w drobną kostkę, mieszamy razem z masą.

Foremki wykładamy do ok. 3/4 wysokości a następnie pieczemy w 180 stopniach przez 15-20 minut aż mocno wyrosną, popękają i się zezłocą.

Smacznego!
muffinki z kiwi przepis


muffinki z kiwi przepis

22 komentarze:

  1. Wow cudne ! I te papilotki tekturowe <3 Mogę spytać gdzie zakupione :) ??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dawno były kupione ? Nie byłam wieki w nanu nana bo mam noge w gipsie :( I jeszcze zapytam - drogie :) ??

      Usuń
    2. Dość dawno, to chyba zeszłoroczna "edycja", ale widziałam je ostatnio na wyprzedaży. Oryginalnie kosztowały chyba ok. 8zł za 20 sztuk, a na wyprzedaży 2.90 :)

      Usuń
  2. Jak wypadają w smaku? :) Czuć bardzo smak kiwi?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czuć czuć :) chociaż moje kiwi było już dość słodkie i mocno dojrzałe, podejrzewam, że jeżeli doda się takie lekko kwaśne jeszcze to będą nawet lepsze ;)

      Usuń
    2. Ja to bym jeszcze dodała cytrynę i wasabi :D

      Usuń
  3. Z kiwi? Ale to musiało być pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakoś tak kiwi w muffinach było dla mnie czymś.. dziwnym? No w każdym razie, do czasu. Aż teraz zobaczyłam je tutaj ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. a mi w ogóle nie wyszły :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ojej, a co się stało?

      Usuń
    2. zrobiłam wszystko jak w przepisie, próbowałam z termoobiegiem i bez, część po prostu wypłynęła z foremek, wszystkie się zapadły (a piekarnika nie otwierałam w trakcie pieczenia), ogólnie za cholewkę nie chciały się upiec.

      Usuń
    3. A to kicha. Wygląda na to, że ciasto było zbyt płynne - powinno być jak bardzo gęsta śmietana. Mam nadzieję, że Cię to nie zniechęci do eksperymentowania z muffinami :)

      Usuń
  6. Świetny pomysł :) A te papilotki masz prześliczne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam te muffinki. Są przepyszne, wszyscy się dziwią na kiwi w środku :). Idealnie się nadają do udekorowania kremem i są wtedy super fancy :D. I pasują bardzo do muffinek pinacolada - dwa lekko egzotyczne smaki razem robią robotę.

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam te muffinki. Są przepyszne, wszyscy się dziwią na kiwi w środku :). Idealnie się nadają do udekorowania kremem i są wtedy super fancy :D. I pasują bardzo do muffinek pinacolada - dwa lekko egzotyczne smaki razem robią robotę.

    OdpowiedzUsuń
  9. Zrobiłam, wyszły przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Robiłam wszystko zgodnie z przepisem i nie wyszły :((( Nie wyrosły w ogóle, nie chciały się zarumienić ani popekać i wylewały mi się w piekarniku z papierowych foremek.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ojej, wygląda na to, że więcej osób ma problem z tymi muffinkami. Albo wyjdą idealne i pyszne, albo klapa. Przepis wysokiego ryzyka ;)

      Usuń
  11. Mialam 6 kiwi wiec przepis troche dostosowalam do ich wiekszej ilosci. Wyszly bardzo dobre. Na spodzie sa bardziej miekkie niz gora ale to wynika z konsysytencji ciasta i ze skladnika jakim jest kiwi wlasnie. Owoc puszcza sok wiec ciasto wedlug mnie powinno byc bardziej geste niz zwykle dla muffinek. Jesli ktos robi te babeczki czesciej zna prawidlowa konsystencje ciasta i powinien do niej dazyc dodajac skladniki takie jak maka, mleko, olej w zaleznosci od potrzeb a nie bazowac tylko na przepisie wyjsciowym autorki :)

    OdpowiedzUsuń
  12. A ja dodałam troszkę więcej kiwi, zastąpiłam mleko krowie mlekiem owsianym i zrobiłam w całości z mąki z pestek dyni (zielonej). Wyszły prawdziwe, całkowicie zielone muffiny Shreka 😁 Dziękuję za przepis!

    OdpowiedzUsuń

Widzę każdy pozostawiony komentarz - również w przepisach archiwalnych. Za wszystkie bardzo dziękuję :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...