środa, 18 maja 2011

Ciasto z rabarbarem



Kolejne proste, ucierane ciasto. I chociaż proste, to pyszne i wilgotne - bardzo mi smakowało. Tak jak pisze Dorota - niby nic, a cieszy :) I w ten sposób (jak również kompotem z rabarbaru) otwieram rabarbarowy sezon ;) Tak bardzo za nim tęskniłam!




Składniki:

4 jajka
3/4 szklanki cukru + garść
0,5 szklanki oleju
1,5 szklanki mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, lub kilka kropel aromatu waniliowego
Ok. 400-500g rabarbaru

Koszt: 5-6zł
Czas wykonania: 1h15min

Wykonanie:

Rabarbar obieramy, kroimy w małe kawałki (0,5cm), obsypujemy garścią cukru i odkładamy na bok.
Oddzielamy białka od żółtek, białka ubijamy na sztywno mikserem. Dodajemy stopniowo, po kolei, cukier, żółtka, olej, proszek do pieczenia, aromat waniliowy, mąkę. Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (ja piekłam w tortownicy o średnicy 21cm). Dłonią wykładamy na wierzch równomiernie rabarbar, powinno być go dość dużo i gęsto. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około godzinę, aż wierzch się zrumieni, a na patyczku którym dziabniemy ciasto nie zostaje nic surowego. Można obsypać dodatkowo cukrem pudrem i zajadać zapijając kompotem :)

PS To awokado jednak posadziłam źle :D ono powinno być zanurzone tępą stroną w wodzie...to teraz mam wymówkę, żeby sobie jeszcze raz zrobić spaghetti ;)

11 komentarzy:

  1. Jak to dobrze, że nie mam rabarbaru pod rękę bo pewnie znów poleciałabym do kuchni :) Ostatnie bananowe ciasto było pyszne, a to zapowiada się równie nieziemsko!

    OdpowiedzUsuń
  2. Podoba mi się że jest takie zwykłe i proste:)

    OdpowiedzUsuń
  3. pycha ciacho, juz siegam po kawaleczek:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kocham rabarbar!
    Choć dzisiaj testowałam naleśniki z mąki kukurydzianej, bo w końcu ją kupiłam!

    Pozdrawiam! (cały czas śledzę Twoje kulinarne poczynania, które testuję nie tylko na sobie :P)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię takie ciasta - one mają tylko jedną wadę - za szybko znikają:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Przychylamy się do wypowiedzi poprzedniczki, u nas też takie owocowe-orzeźwiające pyszności znikają w oka mgnieniu :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Moi domownicy również bardzo szczęśliwi, że rabarbar u nas zagościł:) Ciasto i kompocik z rabarbaru to jest to co teraz lubimy najbardziej:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  8. A ja się własnie przymierzam do ciasta z rabarbarem, takie domowego :)

    OdpowiedzUsuń
  9. pysznie wygląda, przepis bezstresowy i jest pretekst by zjeść jeszcze więcej rabrbaru ;) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Widzę każdy pozostawiony komentarz - również w przepisach archiwalnych. Za wszystkie bardzo dziękuję :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...